Poučna priča o ogledalima


U prljavom ogledalu čak i čisto beli zid može posumnjati u sopstvenu belinu, 
ako iste nije sasvim svestan.

Zamisli da se nalaziš u prostoriji sa dva ogledala. Prostorija je sveže okrečena u belo.
Jedno od ogledala je prašnjavog rama a površina za ogledanje mu je toliko prljava da je čak i odraz čisto belog zida žut, mutan i na prvi pogled neprijatan. U drugom kutku sobe nalazi se ogledalo koje je kao novo. Čisto, uglancane kristalno sjajne površine u kojoj čak i odraz čisto belog zida postaje još belji i sjajniji.

Na sredini sobe nalaziš papir sa uputstvom koje glasi: 

Približi oba ogledala tako da njihovi odrazi budu usmereni ravno jedno prema drugom. 
Kada to učiniš, stani iza prljavog ogledala i pogledaj kakav odraz daje ono drugo njemu. 
Zatim stani iza čistog ogledala i pogledaj kako ono izgleda u odrazu prljavog ogledala. 
Sada se odmakni i razmisli. 

Zbog čega se svaki put, kada ti se obrati osoba koja je poput prvog ogledala, trudiš da joj daš primer čistog ogledala? Znajući da ta osoba u čistom ogledalu može videti samo svoj prljavi odraz, a zatim sopstvenu istinu pripisati i tvom čistom odrazu. Ne zato što ona ne želi drugačije, već zato što nije u stanju da to vidi drugačije od onoga kako za nju trenutno jeste. 

Umesto što pokušavaš menjati tu osobu, menjajući njen odraz u odnosu na svoj, dopusti joj da svaki put u tebi ugleda sebe, jer čoveku se uvek dogadja i vraća ono kakav je on. A kada mu se to dovoljno dugo dogadja postoji šansa da uvidi u čemu je zaista tu problem, ne u odnosu na druge već u odnosu na sebe samog. Pa tako, ako ostaneš ogledalo umesto da se identifikuješ sa odrazom u datoj situaciji, a nakon toga nastaviš da budeš ono što jesi i da održavaš svoju površinu za ogledanje kristalno čistom, uvidećeš da na taj način činiš mnogo bolje za tu osobu, za ovaj svet ali i za sebe. Ogledalo menja odraz u zavisnosti od toga ko se u njemu ogleda ali nikada ne može promeniti suštinu onoga što ono jeste. 

Čisto ogledalo uvek ostaje čisto, ma ko se u njemu ogledao.




Comments

Popular Posts